15 Aralık 2015 Salı

ARTTIRILMIŞ GERÇEKLİK

Arttırılmış Gerçeklik Nedir?

Blippar’ın kurucusu olan Ambarish Mitra bunu “Kullanmış olduğumuz nesnelerle beraber gerçek zaman dahilinde bir dijital bilgiye ulaşabilmek.” diye açıklıyor.

Artırılmış gerçeklik (AR), fiziksel, gerçek dünyadaki içeriklerin bilgisayar tabanlı sensörler tarafından çoğaltılarak ses, video, grafik ve GPS verisine dönüştürülmesi anlamına geliyor.

Artırılmış gerçekliği günümüzde daha çok Project Glass’ın sunduğu gibi bilgisayar tabanlı bir gerçeklik olarak biliyoruz. Bu kapsamda gerçek görüntüler, çoğaltılmaktan çok değiştiriliyor; böylece gerçekliği algılama kapasitemiz artırılıyor. Kısa bir örnek verirsek, Project Glass taktığımız zaman gökyüzüne bakıyoruz ve görüş alanımız içinde hava durumu beliriyor. Ancak bu örnek AR’ nin kesinlikle bu kadar sıradan bir teknoloji olduğu anlamına gelmiyor. Aslına bakarsanız henüz bir şey görmüş değiliz. AR’ nin sunduğu özellikler dijital dünyada eşi benzeri görülmemiş bir fayda ve eğlence sağlayabileceği gibi geleceğin akıllı ev, araba hatta fabrikalarının inşa edilmesinde de öncü teknolojilerden biri olacak.

Bir başka örnek; aşağıdaki fotoğrafta, akıllı cihazıyla bir kanepenin evinde nasıl duracağını sanal olarak test ediyor.

Bizler eğitimin içinde arttırılmış gerçekliği pek çok yerde kullanabiliriz, bunun bir sınırını koymak doğru değil. Sınıfımızda bir panoyu artırılmış gerçeklik uygulamasıyla dijital hale getirebiliriz ya da hazırlamış olduğumuz bir etkinliğin içindeki resme bir video yerleştirerek öğrencilerimize sürprizler hazırlayabiliriz.


Artırılmış gerçekliği kullanabileceğimiz pek çok uygulama var. Bunlardan en kullanışlı olanlarından bir tanesi Aurasma oldu.

Bu konuda derinlemesine bir araştırma yaptığınızda derslerde kullanmak için karşınıza daha değişik fikirler de gelecektir. Örneğin; ABD’li çizgi roman devi Marvel, dünyanın ilk görsel internet tarayıcısı uygulaması Aurasma ile birlikte çalışarak kendi AR uygulaması olan Marvel AR’ yi üretti. Akıllı telefon veya tabletlerin kamerasıyla dergilerin taranmasını sağlıyor. Bu şekilde, dergide gizlenen yazarın notları, yorumları veya orijinal çizimler gibi ekstralar görülebiliyor. Bu bilgiyi okuduğumda hemen benim de öğrencilere verdiğim ders notlarına gizli videolar eklemek veya vermiş olduğum etkinlikteki sorular için “Eğitim Teknolojileri Uzmanlığı Sertifika Programı” nda öğrendiğim Educreations programı ile hazırlayabileceğim soru çözüm videolarını ekleyebilirim düşüncesi geldi.

AR Nasıl Çalışır?

Bir AR yazılımı akıllı (tablet telefon vs.) cihazının kamerasıyla görüntüsünü alır ve içinde bazı işaretler arar. İşaretler önemli çünkü bu işaretlerle ne yapacağına ve düzlemin neresi olduğuna karar verir. Bu işaretler önceden tanımlanmış her şey olabilir. İşaretler bulunduktan sonra internetten bu işarete karşılık gelen içeriği yükler.

Şu an bu teknolojin daha başlangıç aşamasında buna rağmen yapılanları görünce insan gerçekten şaşırıyor. Siz işaretçinin yerini değiştirdiğinizde veya döndürdüğünüzde görüntü de işaretçiyi takip ediyor. Mesela üst fotoğrafta kişi işaretçiyi hareket ettirdiğinde koltuğun yeri ve yönü de aynı anda değişiyor.

Space Craft 3D:



Bu uygulama uzay, güneş sistemi ve evreni gözlemlemek için oluşturulmuş etkileşimli bir arttırılmış gerçeklik (AR) uygulamasıdır. Basılı AR için mobil cihazınızda kamera kullanarak, robotları vb. araçların incelenmesi için oluşturulmuştur. Bu uygulama bir kamera gerektirir.

Anatomy 4D:




Biyoloji dersi için tasarlanmış bir uygulama, web sayfasından iki farklı çalışma kâğıdın çıktısını alıyorsunuz. Daha sonra uygulamayı telefonunuza veya tabletinize indiriyorsunuz. Uygulamayı çalıştırıp çıktı aldığınız kâğıda doğru kamerayla bakıyorsunuz. Uygulamanın güçlü yönü seçeneklere tıklayarak istenen katmanın görünür kılınması. Mesela kalbin sadece damar yapısını görünür hale getirebilirsiniz.

Tanıtım Videosu:


kaynak:


Uygulamayı İndirme Linki:


Kaynaklar:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder