15 Aralık 2015 Salı

GOOGLE EĞİTİM UYGULAMALARI

  • Google Eğitim Uygulamaları:

    İyi bir iletişim, eğitimin en önemli gereksinimlerinden biridir. Sadece derste değil; dersin dışında da öğretmenin öğrencileri ile iletişime geçebilmesi ya da öğrencilerin birbirleri ile bir projeyi, bir sunumu veya bir ödevi tartışıp düzenleyebilmeleri gerekir. Bu, bireysel gelişmenin ötesinde bir takım olarak problem çözmeyi, soruna çözüm bulmayı da katar öğrenciye. Google da bunu düşünmüş olsa gerek ki; kendi uygulamalarını eğitime de açmış ve “Eğitim için Google Uygulamaları (Google Apps for Education)” diye bir isim altında paketleyip okullara ücretsiz olarak sunmuş. Peki, bu paketin içeriği nedir? Yeni bir şeyler mi çıkarmış Google? Aslında hayır, hepsi de Google’ ın bildiğimiz uygulamaları. Bu paketin içerisinde 6 tane Google Hizmeti var ve bunlar:
    •  Google Mail (Gmail)
    •  Google Takvim
    • Google Drive  
    • Google Dokümanları
    • Google Grupları
    • Google Siteleri


    Blogger:


    Blogger, kısa zaman içerisinde internet üzerinde son derece popüler olan ve ilgi çeken içerik yönetim sistemleri arasında yer alır. İnternet teknolojilerinin gelişmesi ve farklı yazılımların ortaya çıkması ile birlikte sunulan hizmetlerin kapsamında da çok ciddi farklılıklar söz konusu olmuştur. Türkiye, her geçen gün farklı bir hizmet ile tanışıyor ve bunu aktif olarak kullanma yolunda da önemli adımlar atıyorlar. Google, bildiğimiz üzere internet teknolojileri dediğimiz zaman tüm dünya genelinde aklımıza gelen ilk kuruluştur.

    Zaman içerisinde insanlara tamamı ile ücretsiz hizmetler sunarak bu anlamda fark yaratan firmanın en büyük projelerinden birisi olarak Blogger sistemini gösterebiliriz. Bu sistem, tamamı ile ücretsiz olarak sunulan bir çeşit web sitesi oluşturma aracı olarak da biliniyor.

    Blogger Nedir?

    Blogger sistemi, Google firması tarafından ücretsiz olarak sunulan ve gelişmiş XML kod biçimleri ile hazırlanmış ücretsiz bir İçerik Yönetim Sistemi olarak dikkatleri çekiyor. Bu sistem, diğer birçok farklı içerik yönetiminin aksine PHP kodlama biçimini değil XML kod biçimini tercih etmiş ve bu anlamda da farkını ortaya koyarak kolay geliştirilebilir bir yapı haline gelmiştir. Ülkemiz genelinde son birkaç sene içerisinde bilhassa bayan blogcuların sayısında ortaya çıkan rakamsal artış da ciddi anlamda ilgi çekiyor.

    Blogger sistemi sayesinde artık herkesin bir web sitesi olabiliyor. Google firmasının sistem içerisinde ücretsiz olarak sunduğu tema seçeneklerini de anlık olarak tercih ederek görsellik anlamında tam kafanızdaki gibi bir web sitesi oluşturmak artık çok daha kolay bir hale geldi.

    Blogger Ne İşe Yarar?

    Blogger sistemi tamamı ile ücretsiz olarak sizleri web sitesi sahibi yapmaktadır. Tamamı ile Google hizmeti olduğundan dolayı son derece güvenilir ve kaliteli bir sistemdir. Blogger oluşumunun asıl amacı da budur. Herkes web sitesi sahibi olsun ve internet üzerinde paylaşımlar yaparak katkı sağlasın diye Google firması yetkilileri bu konu ile alakalı olarak çalışmalarını tamamlamış ve Blogger sistemini oluşturmuştur. Bu sistem, kayıt aşamasında sizlerden sadece bir mail adresi istiyor ve sizleri otomatik olarak web sitesi kurulum ekranına yönlendiriyor.

    Blogger sistemi içerisinde dilediğiniz içeriğe sahip dilediğiniz temayı kullanarak inanılmaz web siteleri ortaya çıkarmanız mümkün hale gelecek. Bu sistem sayesinde online ortamdaki paylaşımcı web sitelerinin sayısı da artacak. Sistem bildiğimiz BLOG sistemidir. İçerisine yazı girerek paylaşımlarda bulunabileceğiniz bir günlük olarak da kullanabilir, ilerleyen süreçte Google Adsense imkanlarını da kullanarak sistem üzerinden çok ciddi gelirler elde edebilme şansına da sahip olabilirsiniz.

    Blogger Hesabı Nasıl Oluşturulur?

    Bunun için öncelikli olarak bir GMAİL hesabına sahip olmanız gerekiyor ve mail.google.com adresinden tamamen ücretsiz bir şekilde mail adresinizi alabiliyorsunuz. Sonrasında ise bu sisteme kayıt olabilmeniz için tüm engeller kalkıyor. Bu sistem, alan adı anlamında sizlere blogspot.com ve blogspot.com.tr şeklinde iki ayrı uzantı sunuyor olacak. Kafanızdaki site ismini kullanarak (adiniz.blogspot.com) kendinize özel bir alan adını sonsuza dek açabilirsiniz.
      
          Blogger.com isimli web adresine giriniz.
    1. Sizden GMAİL hesabınıza giriş yapmanızı isteyecek. Giriş yapın.
    2. Giriş yaptıktan sonra “HESAP OLUŞTURUN” adı altında bir alan gelecek. Bu alanda sizden alan adı bilgilerinizi isteyecek ve boş olan alan adını kendinize alabileceksiniz. Uygun alan adını bulduktan sonra “DEVAM” butonuna tıklayın.
    3. Karşınıza web sitenizin içeriği ile alakalı temel bilgi ekranı gelecek. Site başlığı, arama motorunda görülecek açıklama gibi kısımları burada yazacaksınız ve sonrasında “DEVAM” butonuna tıklayacaksınız.
    4. Üçüncü ve son adım ise şablon (tema) seçme aşamasıdır. Size sunulan onlarca ücretsiz temadan herhangi birini seçiyor ve site kurulumunu tamamlıyorsunuz.
    5. Daha sonrasında ise Blogger özel yönetim paneline girerek tüm ayarları yapabiliyor ve yazı paylaşabiliyorsunuz. Bu hizmet tamamı ile ücretsiz bir hizmettir ve siteniz Google sunucularında güven ile barınır.
    Uzman Tv Blogger Tanıtım Videoları:



    Gmail Nedir? 

    Gmail, (Google e-mail)  Google’ın ücretsiz web posta hizmetidir. Google arama teknolojisi ile bütünleşik olarak sunulan Gmail, (günden güne artan) 2.600 megabaytın üzerinde saklama alanına sahiptir. Tüm önemli iletilerinizi, dosyalarınızı ve resimlerinizi sonsuza dek saklayabilir, aradığınız herhangi bir bilgiyi bulmak için çabuk ve kolay bir şekilde arama yapabilir ve iletilerinizdeki bilgileri ileti dizilerinin bir parçası olarak görüntüleyerek daha iyi yorumlayabilirsiniz.

    Gmail’de, açılır pencereler veya hedefsiz reklam bantları yoktur, sadece küçük metin reklamları vardır. Reklamlar ve ilgili bilgiler iletilerinizle ilişkili olduğu için rahatsız edici olmadıkları gibi, işinize de yarayabilirler.

    Gmail, anlık mesajlaşmayı e-posta deneyimiyle birleştirir; böylece çevrimiçi olduğunuz süre içinde arkadaşlarınızla daha yakın bir iletişim kurabilirsiniz. Kullanımı kolay, verimli ve hatta eğlencelidir. Gmail'in e-posta hakkındaki düşüncelerinizi değiştireceğinden emin olabilirsiniz. Gmail, Google’ın e-postaya yaklaşımıdır.

    Sağladığı Olanaklar:

    2,500 megabyttan (iki gigabyte) fazla ücretsiz alan; Hiçbir zaman maillerinizi silmek zorunda kalmayacaksınız.

    İstediğiniz mesajları anında bulan entegre Google arama; 2675 adet mail içinde anında arama yaparak istediğiniz maile ulaşabilirsiniz.

    Mesajların ve alakalı cevapların otomatik olarak "ileti dizilerine"düzenlenmesi; Daha Önce aldığınız mailler ve onların adresleri otomatik kayıt edilir. Gönderdiğiniz maillerde gönderilenler içerisine kaydedilmiştir. Yeni posta yazmak istediğinizde gönderilecek adresin baş harfini girmenizle birlikte mail adresleri listelenir ve adreslerden birini seçerek işinizi kolaylaştırır.

    Yenilikçi Google teknolojisi ile güçlü spam engelleme; Gelen mailler içinde spam olanları anında ayıklar.

    Büyük, can sıkıcı reklamlar yerine, sadece mesajlarınızın içeriği ile alakalı sayfa önerileri ve küçük metin reklamlar; Hiçbir hizmet bu kadar kaliteli olarak ücretsiz verilemezdi. Bunun karşılığı olarakta sizi rahatsız etmeyecek reklamlar.

    Gmail ile Diğer Hesaplardaki e-postaları Kontrol Etme:

    Birden fazla e-posta hesabınız varsa hepsini Gmail'de kontrol edebilirsiniz. Gmail'in Posta Alıcısı özelliği önce tüm eski iletilerinizi Gmail'e aktarır, sonra da diğer hesabınıza gönderilen yeni iletileri almaya devam eder. Gmail ve diğer e-posta sağlayıcıları da dahil 5 taneye kadar hesap ekleyebilirsiniz.
    Gmail'e yalnızca yeni e-postaların alınmasını istiyorsanız bunun yerine postalarınızı otomatik yönlendirmeyi deneyin.

    E-postaları İçe Aktarmayı Durdurma:


    Artık Gmail'de diğer hesabınızdan e-posta almak istemiyorsanız:
    1. Postaları içe aktardığınız hedef Gmail hesabını açın.
    2. Sağ üstteki dişli simgesini tıklayın.
    3. Ayarlar'ı seçin.
    4. Hesaplar ve İçe Aktarma İşlemi sekmesini seçin.
    5. "Diğer hesaplardaki postayı kontrol et (POP3 kullanarak)" bölümünü bulun.
    6. E-posta almayı durdurmak istediğiniz hesabın yanındaki sil bağlantısını tıklayın.
    Daha önce alınan tüm e-postalar siz silene kadar Gmail'de kalır.
    Hâlâ yeni e-postaları almaya devam mı ediyorsunuz? Posta Alıcısı devre dışı bırakıldıktan sonra hâlâ birkaç ileti gelebilir. Ancak, birkaç saat geçmesine rağmen yeni iletileri almaya devam ediyorsanız diğer hesabınız e-postalarınızı yönlendiriyor olabilir. Otomatik yönlendirmenin ayarlanmış olup olmadığını görmek için diğer hesabınızı kontrol edin ve diğer e-posta sağlayıcınızın, bu özelliğin nasıl devre dışı bırakılacağına ilişkin talimatlarını uygulayın.

     Gmail Kullanmanın Püf Noktaları:

    1. Etiketlerle işinizi kolaylaştırın:
    Gmail, yanıtlanan ve iletilen e-postaları “ileti grubu” halinde saklayarak kullanıcının işini kolaylaştırıyor. Bundan bir adım öteye giderek belirli konulara sahip ileti topluluklarına daha kolay ulaşmak istiyorsanız onları etiketlemelisiniz. E-postaları okurken ya da gelen kutunuzu incelerken etiketleyebilirsiniz.
    2. Uzak makinelerde Gmail’i kapatın:
    Gmail, oturum açan kullanıcıyı bilgisayara bıraktığı bir çerez (cookie) vasıtasıyla hatırlıyor ve tekrar kullanıcı adı ve parola girilmesine gerek bırakmıyor. Uzaktaki bir bilgisayarda oturumunuzu açık unuttuğunuz durumlardaysa Gmail arayüzünün en alt kısmında bulunan “Son hesap etkinliği” bölümünden sorunu çözebiliyorsunuz. Uzaktaki tüm bilgisayarlarda Gmail oturumunuzu kapatmak bir tıklamayla elinizde.
    3. Gmail’in seçim hafızası:
    Sırada oldukça ilginç bir özellik var. Diyelim ki, gelen kutunuzda bir arama yaptınız ve sonuçlardan bir kısmını seçili hale getirdiniz. Sonrasında gelen kutusuna geri dönüp aynı aramayı tekrarladığınızda, Gmail daha önceki aramanızda seçmiş olduğunuz e-postaları hatırlıyor ve otomatik olarak seçili hale getiriyor.
    4. Gmail’de not tutmak:
    Gün içinde not almak istediğiniz şeyleri de Gmail’de saklayabilirsiniz. Bunun için Kişiler bölümüne e-posta adresi kullanıcıadınız+Notlar@gmail.com olan bir kişi ekleyin. Sonrasında bir arama filtresi oluşturarak bu adresten gelen iletilerin Notlar olarak etiketlenmesini ve gelen kutusuna uğramadan doğrudan arşivlenmesini sağlayın. Artık not almak istediğiniz şeyleri bu adrese gönderebilir ve Notlar etiketine tıklayarak kolayca görüntüleyebilirsiniz. Üstelik gelen kutunuzda da görünmeyecekler.
    5. Adresinize eklemeler yapabilirsiniz:
    Gmail, noktaları önemsememesine benzer şekilde, kullanıcı adlarının sonuna + işareti ile eklenen sözcükleri de önemsemiyor. Kısaca anlatmak gerekirse kullanıcıadı@gmail.com şeklinde olan adresinizi kullanıcıadı+xyz@gmail.com şeklinde de kullanabilirsiniz. Bu özellikle birlikte etiketleri ve filtreleri kullandığınızda aşağıdaki ipucuna ulaşabiliyorsunuz.
    6. Adreslerdeki noktalar önemsiz:
    Gmail adreslerine e-posta gönderirken, adresin istediğiniz yerine nokta koyma lüksüne sahipsiniz. Örneğin adınızsoyadınız@gmail.com gibi bir e-posta adresiniz varsa, adınız.soyadınız@gmail.com ya da a.d.ınız.soy.adınız@gmail.com adreslerine gönderilen e-postalar problemsizce size ulaşacaktır.
    7. E-posta eklerine dikkat:
    Gmail, kullanıcılarına sunduğu güçlü güvenlik özellikleriyle de oldukça adından söz ettiriyor. Fakat bu durum bazen işinizi zorlaştırabilir. Bazı e-posta servisleri EXE, VBS gibi uzantılara sahip dosyaları e-posta eki olarak kabul etse de Gmail’e böyle bir e-posta gönderildiğinde mesaj alıcısına ulaştırılmıyor. Böyle bir ihtiyacınız olduğunda gerekli dosyaları WinZip ya da WinRAR ile arşivleyerek gönderebilirsiniz.
    8. Kişileri arada bir temizleyin:
    Gmail’in e-posta gönderdiğiniz tüm adresleri otomatik olarak kişiler listenize eklemesi çoğu zaman kullanıcının işini kolaylaştıran, verimli bir özellik. Fakat e-posta hesabınızı yoğun şekilde kullanıyor ve sürekli farklı adreslere ileti gönderiyorsanız kişi listeniz zamanla şişebilir. Bunun önüne geçmek için belirli aralıklarla kişiler listesine göz atmakta ve gereksiz olanları sayıları çoğalmadan def etmekte fayda var.
    9. Okunmamış postaları bulun:
    Gelen kutunuzda bulunan okunmamış postaların bir süre sonra alt sayfalara düşerek görünmez hale gelmesi problem olabiliyor. Özellikle üzerinden uzunca bir zaman geçtiğinde okunmamışları bulmak zorlaşıyor. Aslında bunun için arama kutusuna “is:unread” ifadesini yazarak arama yapmanız yeterli. Okunmadan tarihe gömülen bütün e-posta iletileri önünüze serilecektir.
    10. “mailto:” bağlantılarını Gmail ile eşleştirin:
    Web’de sörf yaparken karşımıza çıkan bazı web sitelerinde iletişim için mailto:xyz@xyz.com benzeri bağlantılarla karşılaşıyoruz. Normal koşullarda bu bağlantıya tıkladığımızda, sistemimizde varsayılan e-posta istemcisi açılıyor. Bunun yerine bu tür durumlarda e-postanızın Gmail üzerinden gönderilmesini istiyorsanız Google Toolbar’ın ayarlar bölümünde “”İlgili Kişiye Postala” bağlantıları için Gmail kullan” seçeneğini aktif hale getirmeniz yeterli olacaktır.
    11. İmla kontrolüne dikkat:
    Özellikle iş amaçlı e-postalarda doğru bir dil kullanmaya ve yazım hataları yapmama dikkat eden kullanıcılar Gmail’in imla kontrolünü kullanabilirler. Yanlış yazdığınız birçok sözcüğü fark etmenizi sağlayabilecek olan bu özellik ne yazık ki tam anlamıyla güvenilir çalışmıyor. Yaptığımız denemelerde çok sayıda kullanıcı tarafından yapılan hataların doğru kabul edilebildiğine şahit olduk.
    12. Gmail ile sohbet daha güvenli:
    Popüler anlık mesajlaşma programı MSN Messenger, bu alanda tartışmasız liderliğini koruyor. Google’ın Google Talk’la ona iyi bir rakip olduğunu söyleyebiliriz. Gmail arayüzüne entegre edilen sohbet özelliği de oldukça ilgi çekici. MSN Messenger iletilerinin şifrelenmeden gönderildiğini ve bu yüzden basit yazılımlarla bile ağdaki başka kişiler tarafından kolayca dinlenebildiğini defalarca yazmıştık. Bu durumun Gmail’in içindeki sohbet bölümünü kullanmak için geçerli bir sebep olduğunu hatırlatalım.

    Tanıtım Videosu:


    Takvim:

    Google Takvim, internet üzerinde işlerinizi planlayabilmeniz için bir takvim oluşturmanızı sağlıyor. Bu uygulamayı kullanarak toplantılarınızı programlayabilir, bir ajanda misali zamanınızı iyi bir şekilde değerlendirebilirsiniz. Arkadaşlarınızla yaptığınız programları not edebilir, unutmamak için hatırlatma seçeneğini aktif edebilirsiniz. Google Takvim’in biraz genel özelliklerinden bahsederek başladık. Şimdi daha detaylara inelim.

    Google’ın bu hizmetine başlamak için öncelikle Google ana sayfasından üst menüde yer alan Takvim butonuna basmanız veya http://google.com/calendar linkine girmeniz gerekiyor. İlk giriş yapışınızda sizden Google Takvim’e başlarken bir takvim oluşturabilmeniz için İsim, Soyisim ve ülke bilgisi istiyor. Continue butonuna bastığınızda verdiğiniz isim ve soyisim üzerine bir takviminiz oluşturulmuş olacak.




    Google’ın bu servisini de oldukça güzel dizayn ettiğini söylemek mümkün. Eklediği küçük küçük özelliklerle sizlere çok kullanışlı bir servis sunuyor.

    Öncelikle bir not oluşturmak çok kolay. Eğer acele bir şekilde not oluşturmak istiyorsanız tek tıklama ile bunu yapabiliyorsunuz. Yapmanız gereken sadece takvim üzerinde uygun olan yere tıklamak ve notunuzu girmek. Tabi tüm ayarları kendinize göre düzenleyerek daha ayrıntılı bir programlama da sizin için mevcut.

    Eklediğiniz notun başlangıç ve bitiş tarihi ile saatini istediğiniz gibi ayarlayabiliyorsunuz. Nerede olduğunu yazıp, ayrıntıları da açıklama kısmına ekleyebiliyorsunuz. Bunun dışında notlarınızın arkaplanını renklendirebilme şansınız da var. Bu sayede örneğin çok fazla not birden ekleyenler, bazı önemli olanları belirleyebiliyorlar. Ayrıca isterseniz farklı kişi veya kurumlarla olan planlarınızı da renkleri kullanarak gruplandırmış olabiliyorsunuz.

    Çok güzel bir yanı da hatırlatma ekleyebilmeniz. Hatırlayıcılar kısmını kullanarak dilediğiniz kadar uyarı koyabiliyorsunuz. Bunun için 2 farklı seçenek mevcut: Pop-up ve E-posta. E-posta seçeneğinde kaç dakkikaya, saate, güne ayarladıysanız o kadar zaman önce e-mail adresinize mail ile programınız bildiriliyor. Veya pop-up seçeneğinde de takvim uygulamasında belirlediğiniz zaman kadar zaman önce uyarı ve hatırlatma ekranı çıkıyor.

    Yoğun programlı kişiler veya önemli olayları unutmaması gerekenler için güzel bir servis denebilir. Siz de böyle bir hizmet düşünüyorsanız eğer, Google’ın Takvim servisini denemelisiniz.



    Google Drive:


    Google Drive Google’ın bulutta dosyalarınızı saklamak için sağladığı 30 GB’lık web alanıdır. Isteğe göre bu kapasite ek depolama alanı satın alınarak arttıtılabilir. Bu alanı 100 GB’a çıkartmak için senelik 25$ harcamanız yeterli.(Nisan 2014) Önümüzdeki günlerde aynı fiyata bu kapasitenin çok daha fazla almanız mümkün olacak.

    Google’ın 2012 yılında devreye aldığı bu servis sayesinde cihaz bağımsız, Internet bağlantısı olan ya da olmayan(offline özelliği) yerlerden dosyalarınıza ulaşıp görüntüleyebilir ve değişiklikler gerçekleştirebilirsiniz. Tekrar Internet’e bağlandığınızda bu değişiklikler otomatik olarak senkronize edilecektir.

    Yoğun e-mail ve dosya trafiği yaşadığımız son dönemde dosyalarınızı Google Drive servisi üzerinde tutarak mobil cihazlarınızdan, tablet veya dizüstü bilgisayarınızdan bir şekilde ulaşabilirsiniz. Ofis bilgisayarınızda çalıştığınız bir dosyaya servis aracında akıllı telefonunuza yüklü uygulamasından ulaşıp görüntüleyebilir ve değişiklikler yapabilirsiniz. Sonrasında çalışma arkadaşlarınızdan geri bildirim almak için onlarla paylaşabilir ya da onların da yorumlarını eklemesi için davet edebilirsiniz!

    Bu sistem ile her cihaz zaman ve mekan bağımsız olarak ofisiniz, çalışma alanınız haline geliyor!

    Sıkça karşımıza çıkan bir sorun da e-mail ile gönderemeyeceğimiz bir dosyanın, resmin ya da videonun karşı tarafa ulaştırılmasıdır. Google Drive bu konuda da yardımcı oluyor. Dosya ya da dosyaları Google Drive’a web arabirimi ya da masa üstü uygulaması ile kolayca yükleme yapıp, karşıdaki kişiye paylaştırmak yeterli olacaktır.

    Sunumunuzu yüklediğiniz dizüstü bilgisayarı evde unuttunuz; hiç sorun değil! Herhangi bir laptopdan ya da mobil cihazdan kolayca ulaşabilirsiniz. Örneğin yanınızda hiçbir cihaz yok. Eğer ortamda bir iPad var ise kolayca kendi hesabınıza bağlanıp dosyanıza ulaşabilirsiniz!

    iPad’inizden sunum yapmak  artık çok kolay! Kendinize e-mail atmanıza gerek yok; dosyalarınızı Google Drive’a yükledikten sonra gerek uygulaması, gerekse de web arabiliriminden kolayca ulaşıp, sunumunuza başlayabilirsiniz. Tercihinize göre Internet bağlantısı olmadan da bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

    Sunum yapacağınız ortamda Apple TV var ise hiçbir kablo bağlantısına gerek kalmadan tüm Apple cihazlarınızdan “Airplay” özelliğini kullanarak hemen sunumunuza başlayabilirsiniz. iPhone’nunuzdan sunum yaparak çevrenizdekileri şaşırtabilirsiniz! Bu özellik sayesinde kablo trafiğini engellemenin yanında projektör bağlantıları için gerekli olan adaptörlerle de vakit kaybetmemiş olursunuz.

    Çalışma ortamlarına “dosyayı nereye kopyalamıştım?” derdine de deva olan Google Drive’ın gelişmiş arama özellikleriyle istediğiniz bilgiye ve dosyaya saniyeler içinde ulaşıp, istediğiniz kişilerle paylaşabilirsiniz.

    Google Drive okul ortamlarında özellikle öğretmen-öğrenci dosya paylaşımlarında kullanılabileceği gibi aynı zamanda yönetimsel fonksiyonların da hızlı ve güvenli bir şekilde gerçekleşmesine büyük katkı sağlayacaktır. Sınıflarınızda iPad, Apple TV ve Google Drive üçgenini mutlaka deneyin!

    Kullanım Videosu:




    Google Dokümanlar, E-Tablolar ve Slaytlar nedir?

    Google Dokümanlar, E-Tablolar ve Slaytlar, farklı türde çevrimiçi dokümanlar oluşturmanıza, bu dokümanlar üzerinde diğer kullanıcılarla birlikte gerçek zamanlı olarak çalışmalar yapmanıza, dokümanları Google Drive'ınızda çevrimiçi saklamanıza ve tüm bunları ücretsiz olarak yapabilmenize olanak tanıyan verimlilik uygulamalarıdır. Oluşturduğunuz dokümanlara, e-tablolara ve sunulara dünyanın herhangi bir yerinden, herhangi bir bilgisayar üzerinden ulaşabilirsiniz. (Ayrıca, İnternet bağlantısı olmadan da bazı çalışmalar yapabilirsiniz!) Bu kılavuz size Google Dokümanlar, E-Tablolar ve Slaytlar ile yapabileceğiniz birçok işlem hakkında kısa bir özet sunacaktır.

    Google Dokümanlar:

    Google Dokümanlar, metin dokümanı oluşturup biçimlendirmenize ve diğer kullanıcılarla gerçek zamanlı olarak ortak çalışma yapmanıza olanak tanıyan çevrimiçi bir kelime işlemcidir. Google Dokümanlar ile şunları yapabilirsiniz:

    • Bir Word dokümanı yükleyip Google dokümanına dönüştürebilirsiniz
    • Boşlukları, aralıkları, yazı tiplerini ve renkleri ayarlamak gibi eğlenceli şeyler yaparak dokümanlarınıza stil ve biçimlendirme kazandırabilirsiniz
    • Başkalarına düzenleme, yorum yapma veya görüntüleme erişimi vererek, onları sizinle birlikte bir dokümanda ortak çalışma yapmaya davet edebilirsiniz
    • Gerçek zamanlı olarak ortak çalışma yapabilir ve diğer ortak çalışanlarla doğrudan dokümanının içinden sohbet edebilirsiniz
    • Dokümanınızın düzeltme geçmişini görüntüleyebilir ve herhangi bir sürüme geri dönebilirsiniz
    • Bir Google dokümanını masaüstünüze Word, OpenOffice, RTF, PDF, HTML veya zip dosyası halinde indirebilirsiniz
    • Bir dokümanı başka bir dile çevirebilirsiniz
    • Dokümanlarınızı diğer kullanıcılara e-posta eki olarak gönderebilirsiniz
    Google dokümanları hakkında daha fazla bilgi edinmek için Google Dokümanlar başlangıç kılavuzuna göz atın.

    Kullanım Videosu:


    Google E-Tablolar:

    Google E-Tablolar, e-tablo oluşturup biçimlendirmenize ve eş zamanlı olarak diğer kullanıcılarla çalışmanıza olanak tanıyan çevrimiçi bir e-tablo uygulamasıdır. Google E-Tablolar ile şunları yapabilirsiniz:

    • Excel, .csv, .txt ve .ods biçimindeki verileri içe aktarıp Google e-tablosuna dönüştürebilirsiniz
    • Excel, .csv, .txt ve .ods biçimindeki veriler ile PDF ve HTML dosyalarını dışa aktarabilirsiniz
    • Verileriniz üzerinde hesaplamalar yapmak için formül düzenlemeyi kullanabilir ve istediğiniz şekilde görünmesini sağlamak için biçimlendirmeden yararlanabilirsiniz
    • E-tablonuzu düzenleyen diğer kullanıcılarla gerçek zamanlı olarak sohbet edebilirsiniz
    • Verilerinizle grafikler oluşturabilirsiniz
    • Blogunuza veya web sitenize e-tablonuzun tamamını veya dilediğiniz sayfalarını yerleştirebilirsiniz
    Google e-tabloları hakkında daha fazla bilgi için Google E-Tablolar başlangıç kılavuzuna göz atın.

    Google Slaytlar:

    Google Slaytlar, çalışmanızı görsel bir şekilde sergilemenize olanak tanıyan çevrimiçi bir sunu uygulamasıdır. Google Slaytlar ile şunları yapabilirsiniz:

    • Sunu oluşturabilir ve oluşturduğunuz sunuları düzenleyebilirsiniz
    • Arkadaşlarınız veya iş arkadaşlarınızla bir sunuyu düzenleyebilir ve kolayca diğer kullanıcılarla paylaşabilirsiniz
    • .pptx ve .pps dosyalarını içe aktarabilir ve Google sunularına dönüştürebilirsiniz
    • Sunularınızı .pdf, .ppt, .svg, .jpg veya .txt dosyası olarak indirebilirsiniz
    • Sunularınıza resimler ve videolar ekleyebilirsiniz
    • Sunularınızı bir web sitesinde yayınlayabilir veya bir web sitesine yerleştirebilirsiniz
    Google sunuları hakkında daha fazla bilgi için Google Slaytlar başlangıç kılavuzuna göz atın.

    Google Drive Sunu Oluşturmak:



    Google Goggles:

    Evet, Google, artık kullanıcıları yalnızca sözcüklerle değil, görsellerle de özgürleştiriyor. Bugün itibariyle kullanıma açılan ve Android işletim sistemli telefonlar üzerinde etkin olacak olan Google Goggles uygulaması ile kullanıcılara görsel özgürlük sağlayan Google, böylece kullanıcıların resimlerle arama yapmalarını mümkün kılıyor. Telefonu ile bir nesnenin veya yerin resmini çeken kullanıcılar, ardından Google Goggles uygulamasına girerek, resmini çektikleri nesne veya yere göre uygun arama yapabiliyorlar. Yalnızca hayat gücünüzle sınırlı olacağınız Google Goggles uygulaması ile merak ettiğiniz herhangi bir yer hakkında rahatlıkla bilgi sahibi olabilir ve daha fazlası için hayal gücünüze sığınabilirsiniz.

    Peki, Nasıl Çalışıyor?

    Google Goggles, girilen bir resmin parçalarıyla diğer resimleri karşılaştırarak benzer noktaları bulma temeline dayanarak çalışıyor. Resimler arasında herhangi bir benzerlik bulunduğunda, uygun arama sonuçları kullanıcıya listeleniyor. Şu an yerler, ünlü sanat eserleri ve logolar gibi on milyonlarca objeyi tanıyabilen Google Goggles, telefonunuzu açtığınız ve kamerasını, arama yapmak istediğiniz görüntüye doğru yönelttiğinizde, GPS yoluyla görüntüyü tanıyor ve yerin adını kameranın yer bulma kısmında görüntülüyor. Kullanıcılar da, daha sonra bulunan yerin adını girerek, yer hakkında daha fazla bilgi edinebiliyorlar.

    Hangouts:


    Adını Google’ın en popüler ve sevilen ürünlerinden biri olan Hangout’tan alan bu yeni sohbet servisi, Google Talk, Google+ Messenger ve adını da aldığı Google+ Hangout video sohbet servisinin yerine geçecek ve Google’ın genel haberleşme sistemi olacak. Aynı WhatsApp ve Facebook Messenger mantığında çalışan sistemde görüntülü konuşma, birden çok kişiyle aynı anda görüntülü ve sesli olarak sohbet, konferans gibi özelliklere sahip oluyorsunuz. Bununla beraber kendi pc nizdeki bir belge, doküman, resim veya yaptığınız herhangi bir işin görüntüsünü paylaşabiliyor, Google drive’ınıza erişim sağlayabiliyor ve canlı yayın yapabiliyorsunuz. Tabii canlı yayın özelliğini kullanmak için youtube hesabınızın olması gerekiyor.



    Çoklu kullanıcı desteği ile birden fazla kişiyle hem görüntülü sohbet hem de aynı gtalk gibi yazılı sohbet yapabileceğiniz Hangouts‘u iOS ve Android cihazlar içinde iTunes App Store ve Google Play’den indirebilirsiniz.

    Hangouts ile ilgili tüm detaylara buradan ulaşabilirsiniz.


    Görsellerde Arama:

    Google'da tıpkı web sitesi araması yaptığınız gibi görsel araması da yapabilirsiniz. Örneğin, potansiyel tatil mekanlarının resimlerini inceleyebilir veya yakında yapılacak bir sunuda kullanmak üzere görsel bulabilirsiniz.

    Görseller nasıl bulunur?

    1. images.google.com adresine gidin.
    2. Bir kelime veya kelime öbeği arayın. Tüm sonuçlar görsel olacaktır.
    Ayrıca, bulmak istediğiniz görsel için Google'da bir arama yapabilir ve ardından Görseller'i tıklayabilirsiniz.

    Bulduğunuz görselleri kaydetme ve indirme
    Not: Görseller, telif hakkına konu olabilir. Yeniden kullanılacak bir görsel arıyorsanız yeniden kullanabileceğiniz görselleri bulmak için Gelişmiş Arama'yı kullanabilirsiniz.

    Tanıtım Videosu:


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder